Şarbonun insandan insana bulaşma ihtimali çok düşüktür. Deri şarbonunun daha az risklidir ancak bağırsak ve akciğer şarbonu denilen türler çok daha tehlikelidir. Şarbon basilinin solunum yoluyla vücuda girmesiyle akciğer şarbonu oluşur. Akciğer şarbonu oldukça tehlikelidir ve 72 saat içinde öldürme riski bulunmaktadır ve biyoterörizm silahı olarak da bilinir.

Şarbonun 3 türü vardır. En sık görüleni deri şarbonudur. Risk çok düşüktür ve korkutucu değildir ancak sıkı takip edilmesi gerekir. Antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. İnsandan insana bulaşma riski çok düşüktür ve genellikle hayvana temas ile bulaşır ancak şarbonun neden olduğu lezyonlu bölgeye dokunulması ile bulaşabilir. Gastrointestinal ve akciğer şarbonları ise çok risklidir. Gastrointestinal yani bağırsak şarbonları, şarbon bulaşmış etin yenmesi ile bulaşır ancak bunda da bulaşma riski çok düşüktür. Rengi değişmiş, şüphelenilen etlerin yenilmemesi gerekir ancak iyi pişen etlerde bakteri yok olur. Midede de genellikle mide asidi tarafından yok edilir Yine de ciddi bir şekilde takip edilmesi gerekir. Akciğer şarbonu ise çok tehlikelidir ve 72 saat içerisinde öldürme riski vardır. Solunum yoluyla şarbon bakterisi vücuda girdiyse acilen tedavi altına alınılması gerekir. Bağırsak ve akciğer şarbonlarında mutlaka hastaneye yatış gerekir ve damar yoluyla tedaviye başlanması şarttır.

Şarbon hastalığının kuluçka süresi genellikle 2 ile 7 gün arasındadır bazen kuluçka süresinin 21 güne kadar çıkabilir.

*Deri şarbonu, en sık gerilen şarbon türüdür. Daha kolay tedavi edilebilir. Şarbon basilinin girdiği yerde önce böcek ısırığına benzer bir lezyon oluşur. 2-3 gün içerisinde büyür ve ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir.

*Bağırsak şarbonunda bulantı, kusma, iştahsızlık ve ateş gibi belirtilerin yanı sıra karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal olur.

*Akciğer şarbonu ise soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar, yüksek ateş ve titremeler görülür.

Şarbondan korunmak için:
1- Enfekte hayvanlar kaynağında tespit edilmeli ve hayvanlar aşılanmalı
2- Salgın tespit edilen bölgelerde çalışanlar eldiven, koruyucu ekipman ve özel filtreli solunum maskeleri takmalı,
3- Temas şüphesi olan kişiler bol sabun ve suyla yıkanmalı, kesin tanı konulana kadar çamaşır suyu kullanımı gereksiz ancak kesin tanı konulduktan sonra kullanılan materyaller (bıçak, kap-kacak gibi) ve elbiseler 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanmalı
4- Şüpheli hayvan organ ve parçaları, ayrıca kişinin kıyafetleri üç kat plastik içerisinde taşınarak temizliğe alınmalı, buralardan bulaşın önüne geçilmeli
5- Temas eden kişilerin antibiyotik tedavisi planlanmalıdır.
6- Aşı mevcuttur ancak riskli meslek grupları hariç aşı uygulaması önerilmemektedir.
7- Her ne kadar tedavisi mümkün olsa bile, mikrobu barındıran hayvan ve hayvan ürünlerinin tüketilmesi, iyi pişirilse bile, hastalığın önüne geçemeyeceği için, tavsiye edilmemektedir.

GEBELİKTE ŞARBON
Gebelikte meydana gelen şarbon tedavisinde birinci aşamada şarbon hastalığının tedavisinin yapılır, ikinci aşamada ise şarbon hastalığına yakalanan gebelerde meydana gelebilecek erken doğum, düşük ya da bebekte birtakım anomalilerin oluşmasına yönelik durumların tedavi edilir. Şarbon bakterisi ile karşılaşma riski yüksek olan gebelerde koruyucu amaçlı olarak antibiyotik tedavisinin yapılabilir. Gebelik sırasında şarbon hastalığı oluşmuşsa erken doğum olasılığı artar. Çocuğun akciğer gelişimini arttırmak için “Kortikosteroid Tedavisi” yapılabilir ve doğum gerçekleştirilir.
GEBELİKTE ŞARBON AŞISI YAPILABİLİR Mİ? Gebelikte şarbon aşısı yapılabilir. Şarbon aşısı toksik aşı grubundandır ve şarbon riski taşıyan gebelere yapılır. 3 doz şeklinde yapılabiliyor. İlk dozdan bir ay sonra ikinci doz yapılır ve ilk dozdan altı ay sonra ise üçüncü doz uygulanır.
GEBELER İÇİN ŞARBON HASTALIĞINDA ASIL ÖNEMLİ OLANIN KORUNMA YÖNTEMLERİDİR
Hastalık oluşmadan koruyucu önlemler ile gebelerin bu tehlikeli hastalığa karşı bilinçlendirilmesi ve bu hastalığa yakalanmamaları sağlanmalıdır. Salgın durumlarında riskli et ve süt ürünlerinin tüketilmesinde dikkatli hareket edilmelidir. Aşılama, gebelikte rutin yapılan aşı değildir fakat şarbon hastalığı ile teması olduğu düşünülen gebelerde uygulanabileceği Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul görmüştür

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir